Geld opzij voor je uitvaart

Geld opzij voor je uitvaart
27
mei
 

’Enquête is een impuls om de polis te bekijken’

Zelfs als je het simpel wilt houden, loopt een uitvaart behoorlijk in de papieren. De vraag ’wie gaat dat betalen?’ kun je overlaten aan de nabestaanden, maar de meesten kiezen er toch voor om dat vooraf goed te regelen. Met een uitvaartverzekering of door te zorgen dat er genoeg op de bank staat. ’Want ik wil mijn nabestaanden niet met de kosten opzadelen.’

Tekst: Ed Brouwer, Foto’s: 123rf

Enig idee wat een uitvaart gemiddeld kost? Volgens de uitvaartverzekeringwijzer moet je al gauw denken aan zo’n 7000 euro. Een behoorlijk bedrag. De 1522 deelnemers aan onze grote RegioPeil enquete over uitvaartverzorging schatten de gemiddelde kosten met een bedrag van €6110 voor een uitvaart circa 900 euro lager in.

Sommigen schatten de kosten wel heel erg laag in – 1500 tot 2000 euro – waar anderen juist veel hogere bedragen tot zelfs 12.500 en 15.000 euro vermoedden. Zo erg is het ook weer niet.

Direct betrokken

Van de deelnemers aan de enquête zijn er 416 (28%) in de afgelopen drie jaar direct bij de organisatie van een begrafenis of crematie betrokken geweest. Daarvan werden er 184 uit eigen middelen betaald, 117 helemaal verzorgd op basis van een naturapolis en werden van 77 uitvaarten de kosten achteraf vergoed vanuit een restitutiepolis. Dan blijven er nog 38 over waarvan de betrokkenen geen zicht hebben op de wijze waarop de betaling is verlopen. Aanzienlijke aantallen, waarbij we moeten aantekenen dat 93 procent van de deelnemers aan de enquête ouder is dan vijftig jaar.

Hoe werd de uitvaart waarbij u betrokken was bekostigd?

Dat de uitvaartbranche er niet een is van prijsvechters, blijkt wel uit het feit dat mensen uitvaartbedrijven nauwelijks met elkaar vergelijken. Van de 416 mensen uit de enquête geeft 86% aan geen vergelijking te hebben gemaakt, 10% wel en 4% weet het niet.

Heeft u bij het kiezen van een uitvaartondernemer vooraf bedrijven met elkaar vergeleken?

 

De offertes die uitvaartondernemers opmaken blijken in de praktijk behoorlijk betrouwbaar. 80 procent van de betrokkenen bij een uitvaart zegt dat de rekening daarvan volgens de begroting was, in de overige gevallen weken de uiteindelijke kosten af of had men daar geen zicht op.

Zelf onverzekerd

Van alle 1522 enquêtedeelnemers geeft 35 procent aan zelf onverzekerd te zijn, waar 64 procent wél een uitvaartverzekering heeft lopen.

Heeft u voor uzelf een uitvaartverzekering lopen?

Iets meer naturapolissen (42 procent) dan restitutiepolissen (30%) maar ook opvallend veel verzekerden (28 procent) die niet weten hoe zij verzekerd zijn. Nog veel hoger is het percentage verzekerden (44 procent) dat helemaal niet weet voor welk bedrag ze verzekerd zijn. Of het is een geheim: ’ik weet welk bedrag ik verzekerd heb, maar dat gaat u niets aan!’

Weet u voor welk bedrag uw uitvaart verzekerd is?

De respondenten zijn gemiddeld voor 5.308 euro verzekerd. Veel mensen weten goed dat de verzekeringsuitkering zeer waarschijnlijk de uitvaartkosten niet dekt. De verzekerde bedragen zijn er ook niet naar. Veel mensen hebben een polisje van een paar honderd of een paar duizend euro. 3.000, 4.000, 5.000 euro. In veel gevallen moet er dik geld bij. Iemand vindt de enquête een wake-up call: ’De enquête is in elk geval een impuls de polis te bekijken’.

Uitvaartverzekeringen kennen veelal een looptijd van dertig jaar, daarna zijn ze premievrij. Afhankelijk van het instapmoment en de gekozen verzekering is de premie een paar euro tot een paar tientjes in de maand. De belangrijkste reden die mensen opgeven om een begrafenisverzekering te nemen, is dat ze hun nabestaanden niet met de kosten willen opzadelen.

Emotionele bui

Zomaar wat antwoorden: ’Ik wil voorkomen dat nabestaanden met de financiële last geconfronteerd worden.’ ’Zekerheid dat alles goed geregeld is.’ ’Ik zie dit graag geregeld, zodat de kinderen daar geen zorgen om hebben.’ ’Zo is ’t mij geleerd door mijn ouders’ en ’40 jaar geleden in een emotionele bui afgesloten maar met de kennis van nu zou ik het niet meer doen.’

Zoals deze laatste reactie, zijn er meer. ’Dat was gebruikelijk in het verleden. Nu zou ik het nooit meer doen. Je kan net zo goed zorgen voor voldoende geld op de bankrekening.’ Dat laatste geeft een grote groep geënquêteerden als reden op waarom zij geen begrafenisverzekering hebben. Van hun banksaldo, koophuis of goederen kan hun uitvaart prima worden betaald, meent ruim een derde van de enquêtedeelnemers.

’Ik wil hier niet steeds jaarlijks of maandelijks mee geconfronteerd worden via een verzekering.’ ’Als je overlijdt wordt alles toch wel geregeld.’ ’De premie ten opzichte van de uitkering staat veelal niet in verhouding’, vindt een lid van RegioPeil. ’ Je moet je alleen voor risico’s verzekeren die je niet kunt betalen en daar is hier geen sprake van.’ ’Ik heb een geblokkeerde bankrekening welke vrij komt bij overlijden’, meldt iemand. Voor wie dat misschien niet weet: voor je eigen begrafenis of crematie mag je op zo’n speciale spaarrekening 6.977 euro belastingvrij sparen.

Vier keer dood

Iemand heeft het niet zo op verzekeraars: ’Omdat ik opgelicht ben door een verzekeringsmaatschappij waarbij ik wél zo’n verzekering had. Daar trap ik dus niet meer in, ze begraven me toch wel. „Ik heb voldoende spaargeld en vind een uitvaartverzekering idioot duur. Als je alle betaalde premies bij elkaar optelt, kun je wel vier keer dood gaan en in de praktijk blijken niet eens alle kosten te worden gedekt!”

Het is denkbaar dat nabestaanden geen weet hebben van het bestaan van iemands begrafenisverzekering. Weet dat zoiets is uit te zoeken via de zoekservice voor polissen van het Verbond van Verzekeraars (VanAtotZekerheid). Het verbond meldt ook dat verzekeraars ongevraagd naar rechthebbenden zoeken van wie het adres onbekend is.

Tevredenheid

Nog even terug naar de groep geënquêteerden die afgelopen drie jaar zelf betrokken was bij de organisatie van een uitvaart. Hun tevredenheid over het verloop van de begrafenis of crematie was groot. 93% kijkt tevreden terug op de voorbespreking en de uitvoering, 4% niet en 3% geeft aan dat zij er geen mening over hebben.

Genoemde kritiekpunten: voor de uitvaartbegeleider stonden de nabestaanden niet voorop, verkeerd uitgesproken namen en te harde muziek, onpersoonlijk, te weinig inspraak, ’het was belachelijk duur’ en ’we misten de empathie van de uitvaartverzorger.’ En nog een mooie ervaring: ’precies een jaar na het overlijden van mijn moeder stond de uitvaartverzorger voor mijn deur met een bos bloemen, om haar te gedenken en als steun voor mij. Geweldig!’

reacties

  • 28 augustus 2017

    Het gaat alleen om de premie dus om het geld. Verzekeringen zijn gecamoufleerde kapitalistische organisaties. Zo mogelijk niet betalen maar innen. Dat is het is het gewoon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *