En hup: weer een kopie van je paspoort…

En hup: weer een kopie van je paspoort…
30
aug
 

RegioPeil panelleden vinden het in meerderheid niet goed dat steeds meer bedrijven de beschikking krijgen over veel persoonlijke gegevens, zoals het unieke burgerservicenummer (BSN). Bedrijven krijgen dat nummer in handen als iemand zich moet legitimeren.

Tekst: Durk Geerstma. Illustratie: Michiel Offerman

Bijna 1400 leden van ons online ombudspanel Regiopeil.nl deden mee aan een peiling hierover. Bijna zeventig procent vindt het een verontrustende ontwikkeling. Als deze gegevens in ruime mate verspreid worden, kan dat in combinatie met andere gegevens, zoals naam, adres, bankrekeningnummer en geboorteplaats, gemakkelijker leiden tot identiteitsfraude. Een kwart van de panelleden heeft geen moeite met het verstrekken van al die gegevens.

De bron van het ‘kwaad’ ligt bij de overheid, vindt een lezer. “De overheid vond het nodig om elke Nederlander een uniek nummer te geven, met het oog op verdere digitalisering van onze maatschappij en de vele overheidsdiensten. Maar een hotel of vliegmaatschappij heeft dat nummer niet nodig en vraagt wel een kopie en krijgt dan toch dat nummer.”

Hoogleraar Recht en de informatiemaatschappij en privacy-expert Gerrit-Jan Zwenne, verbonden aan de Universiteit van Leiden, zegt dat voorzichtigheid is geboden omdat het BSN voor steeds meer diensten ingeburgerd raakt. “Het begon als sociaal-fiscaal nummer voor de belastingen, nu kun je er niet meer zonder. Iemand heeft een keer getracht om zijn BSN terug te geven aan de overheid. Dat kon niet. Dus voor de overheid besta je niet zonder BSN, het is een onderdeel van je burgerschap.”

Onbegrijpelijk

Een aantal mensen wijst erop dat diezelfde overheid de verspreiding van het BSN in de hand werkt. “Ondernemers zijn verplicht om het BTW-nummer op facturen te zetten. Dat nummer bestaat uit het BSN.” Dat zou in hun ogen anders moeten.

Zwenne vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat de Belastingdienst die eis stelt. “BSN is de sleutel tot veel informatie over burgers. Het is daarom terecht dat we er voorzichtig mee omgaan. Een miljoen zzp-ers moeten hun BSN bekend maken op hun facturen. Het is goed dat de privacy-toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens, liet weten dit eindelijk te gaan onderzoeken.”

Maar er zijn ook lichtpuntjes. Op de nieuwe paspoorten staat het BSN tegenwoordig op de achterkant. Die wordt bij het maken van een kopie dus niet meegenomen.

Vertrouwen

Een minderheid van de panelleden accepteert de gang van zaken. ” Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik de mensen vertrouw. Bijna het gros van de medemens is dat ook. Het leeft een stuk makkelijker.” “Het is op zich niet erg. Het wordt pas vervelend als anderen door slordigheid van de eerste afnemers van de data er de beschikking over krijgen.”

Het verzoek om je te legitimeren bij de aanschaf van een dienst of product (hotel, camping, gereedschap, bootreis, bed and breakfast, enz.) gaat soms wel heel ver. Bedrijven overtreden de Nederlandse wetgeving. Maar ja: wat doe je als je in een hotel in het buitenland je paspoort niet wilt laten kopiëren?

Als overal kopietjes slingeren van ID-bewijzen, dan werkt dat fraude in de hand. We vroegen naar uw ervaringen rondom legitimeren bij boekingen en verhuringen via ons online panel Regiopeil.nl. De antwoorden: zo uiteenlopend als de Nederlandse samenleving zelf.

Bijna tachtig procent van de deelnemers aan deze enquête heeft te maken gehad met legitimatieverzoeken. Het vaakst gebeurde dat bij campings, het huren van een auto of gereedschap.

Heeft u zich bij het registreren, boeken of huren wel eens moeten identificeren/legitimeren?

(uitgevraagd onder mensen die wel eens iets geboekt, gehuurd of gereserveerd hebben (zoals bv. een reis, verblijf of artikelen zoals gereedschap).

In 48% van de gevallen het laten zien van een paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Voor bijna een derde van alle boekingen werd er een kopie gemaakt en bij circa 1 op de 7 boekingen/reserveringen was het nodig om het ID-bewijs tijdelijk af te staan (12%).

Hoe moest u zich dan legitimeren?

Voorbereid

Veel RegioPeil leden gaan goed voorbereid op reis en maken kopieën van belangrijke documenten, waarop het burgerservicenummer is doorgestreept. Maar dat levert dan toch in ruim twintig procent van de gevallen problemen op, want dat doorstrepen wordt niet altijd geaccepteerd.

Neemt de verhuurder genoegen met een identificatiebewijs, waarop het registratienummer en uw burgerservicenummer onzichtbaar zijn gemaakt?

Wie bij voorbeeld online een boeking bij Airbnb wil doen, wordt verplicht om een volledig leesbaar ID-bewijs op te sturen. Wie getallen doorkrast, kan niet boeken. Hoe lossen onze panelleden dit op? “Er viel niks te kiezen. Ik moest in dat hotel in het buitenland slapen. Dit probleem zou eigenlijk internationaal opgelost moeten worden.” Andere zien hierin een schone taak voor de EU. Andere lezers houden voet bij stuk en vertrekken. “Dan maar een ander hotel.” Of zoeken een tussenoplossing. “Door met grote letters KOPIE op de kopie te zetten.”

Wanneer ‘geëist’ wordt dat er een kopie gemaakt wordt van een ID-bewijs, dan gaat driekwart alsnog overstag. “Je weet niet wat er verder mee gebeurt.” “Wat is nodig en wat is overbodig? In onze huidige leefomgeving wordt er inderdaad veel om gevraagd, en waar trek je de grens. Met het gebruik van de sociaal media in welke vorm dan ook, kun je jezelf afvragen hoe ver te gaan. Vaak geven mensen al zoveel van zichzelf bloot, dat je jezelf ook niet meer afvraagt waarom men alles van jou wil weten. En eerlijk gezegd schuilt daar het gevaar. Was vandaag in het ziekenhuis en men wil alles van je weten. Het zou zo zijn redenen hebben, maar nodig?”

Soms is het afhankelijk van de situatie. “Bij een online boeking kun je gemakkelijker op zoek naar een andere aanbieder, maar in een buitenlands hotel wordt het lastiger.” “Als je aan het verbouwen bent en een stuk gereedschap echt nodig hebt, dan kun je niet anders.” Anderen houden voet bij stuk. “Een Spaanse autoverhuurder ging uiteindelijk akkoord met een blik op mijn rijbewijs.”

De rijksoverheid heeft nog een lange weg te gaan als het gaat over de populariteit van de app Kopie ID. Daarmee kun je een foto maken van je paspoort, rijbewijs of ID-kaart en vervolgens eigenhandig cijfers wegpoetsen. Ook kun je aangeven waarvoor de kopie bedoeld is. Van de bijna 1400 deelnemers aan deze enquête gaf meer dan 83 procent aan de app niet te kennen. De meeste ervaringen van de gebruikers zijn positief.

Hoe maak ik een kopie met Kopie ID?  https://goo.gl/brFywU

Wie mogen er een kopie maken? https://goo.gl/rPAa8Y

Hoe voorkom ik fraude? https://goo.gl/ZHp35z

 

reacties

  • 22 november 2017

    Lees deze enquete nu pas, was toen met vakantie.
    Ik vind het belachelijk dat op vele brieven van bedrijven, ziekenhuizen rekeningen je je bsn moet vermelden. OOk brieven van justieie bv een boete staat alles in vermeld, je naam, je adres je bsn nr. etc. Komt die brief in verkeerde handen hebben ze al deze gegevens van je. Zelfs voor het aanmelden van een cursus moet je je bsn vermelden. Dat moeten ze gewoon verbieden. Als je de media moet geloven wordt er zeer veel misbruik van je bsn gemaakt , maar het wordt verschrikkelijk in de hand gewerkt. Gewoon verbieden te vragen in ieder geval bij publiek rechterlijke instanties, bedrijven etc. Ik erger me er groen en geel aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *